Assalamualaikum 😀

Kelas agak kurang sekarang sebab dah penghujung sem, semua kelas dah banyak habis….. So aku merajinkan diri untuk meng-update blog…

Heeeeee, nothing to do actually, Nad tido… Aku pulak nak tido tapi tak tertido punnnnnn.. Melayan lagu sorang sorang tak tau nak buat apa..

Encik Abg tengah busy, second last day of practical… So sibuk la menyiapkan kerja kerja, jadi bbm sy pun lambat direply….. Owhhhh, I miss him.

Aku rasa bersyukur sangat to have him… He is definitely a gift from Allah to me… Untuk aku berubah to be a better person…. Not drastically changed, but sikit sikit…

Semoga jodoh ini berpanjangan hingga akhir hayat…. Amin…

P/S: tak dak motif sangat cerita hari ni, sbb aku sendiri tak tau nak cerita macam mana..

Love, Bee
Posted from WordPress for BlackBerry.

Advertisements

Assalamualaikum semua ! 😉

Dah lama rasanya tak bukak wordpress ni walaupun hakikatnya boleh je bukak 24 hours..

I was admited in the hospital last Tuesday due to Asthma Attack and Lung Infection, so last week mmg tak sihat and still recovering lah sampai sekarang. Batuk and selsema and demam on and off still ada.

Encik Abg yang dalam final week of practical pun came down to KL on Friday night to take care of me. *aceceecee* mengada sat bila ada org jaga…

And now, I’m back to hostel… Ok, dah tak boleh mengada ngada dah… Semua kena buat sendiri sekarang…

Final exam is just around the corner… And I’m not 100% ready. All the projects, assignments submission due date to catch up, I’m at the high level of tension…

Ok, calculus tutorial is waiting for me, will be back on WordPress once I finished my final exam, which is on 25th March 2013.

Love, Bee
Posted from WordPress for BlackBerry.

Menilai Sebuah Kehidupan

Sebagaimana biasa ketika saya menjalankan tugas rutin sebagai Penolong Pendaftar Nikah, menemuduga para bakal pengantin bagi permohonan pernikahan, bukan saja saya yang menyoal bakal pengantin malah saya juga sering ditanya dengan pelbagai persoalan yang melibatkan persoalan rumahtangga. Antara soalan yang kerap ditanyakan oleh bakal pengantin perempuan ialah berkenaan tanggungjawab mereka kepada suami apabila telah berumahtangga nanti. Ada juga yang bertanyakan status pekerjaan mereka, khususnya wanita adakah perlu berhenti dari kerja apabila telah berkahwin atau kalau nak bekerja juga macam mana pula keizinannya?.

Memang tidak dinafikan ada juga pasangan yang selepas perkahwinan mereka timbul perselisihan tetang kefahaman antara hak dan tanggungjawab kepada suami dengan kerjaya yang telah mereka ceburi sejak sebelum dari perkahwinan lagi.

Secara asasnya kedudukan seorang isteri pada pandangan Islam adalah sebagai seorang insan pendamping kepada suami yang akan membantu suami dalam menguruskan kehidupan suami, rumahtangga serta anak-anak. Manakala suami pula bertindak sebagai ketua keluarga bertugas mencari rezeki…

View original post 1,444 more words

Assalamualaikum 😉
Waaaaahh, lama rasanya dah tak update Lil Bee Is Talking…
Been quite busy for these past few weeks.
Final exams coming up in 3 weeks, and I’m not fully ready yet…
O.O

Well, I’m now back in Penang for my Chinese New Year break. And it seems to be awesome.
Managed to spend some time with TARPians, friends, both family and last my not least, my lovely sayang 😉

Friday (8th February 2013)
Reached Penang around 4am, then managed to get some sleep before off to my high school to collect my SPM’s cert. Well, I was one of 2011’s SPM candidate. Then, while waiting for Adik to finish school, we all decided to go to Penang Hill. Heheeee, haven’t been there for ages. Well, I would say, the place is so different now, the train is faster nowadays. Took some pictures, but unfortunately, everything are in Hasbullah’s Camera (My Ex-Classmates) . After Friday’s Prayer, we all went to pick up Mr F at the Jetty, and guess what ? We were stuck in the jammed for almost 2 hours, and its not funny at all. *sigh*

After lunch at Kapitan, I went to Batu Feringhi with him of course and only him 😀 Spent some quality time together at the beach while watching sunset. *acecece* *drama sat*

Then nak balik, stuck in the jammed untuk naik ferry for another an hour. Huhuhu, not fun at all to be stuck in the jammed for hoursssss.

Saturday (9th February 2013)
Ni baru hari yang betul betul hari. Heeeee 😀
Went to SP ( Sungai Petani) with Aina (my younger sister) to meet him and Kak Dila ( his sister). Then p Celcom Centre to settle some stuffs, then jalan jalan kat kedai kedai kat Lagenda Height tuu, then pegi lunch kat recreational park yang selalu tu then balik rumah. 😀 around 1.45pm cam tu sampai rumah..

Tak berakhir di situ… He decided to come to my house and bring me to his Tok’s House in Kulim. *nervous*

Thennnnnn, I did went to his Tok’s house and spent some quality time with his family. And it seems to be awesome 😀 heheheeh 😀
*P/S: Thank you for the lovely day Sayang :’)

P/S : Gambar diambil di Sunset Bay, Batu Feringhi 😀

Love, Bee
Posted from WordPress for BlackBerry.

“Buat para suami yang penyayang, mempunyai rasa kasih sayang yang ikhlas, yang tak lekang oleh waktu. Aku hanya bisa berpesan, hargailah istrimu, seperti kamu menuntut ingin dihargai oleh nya.”

Love, Bee
Posted from WordPress for BlackBerry.

Assalamualaikum 😉
Balik dari kelas tadi, lepas basuh and sidai baju tadi, tetiba rasa nak share something tentang Kelebihan Menjadi Seorang Isteri…
Sama samalah kita baca dan renungkan…

1) “Sekali suami minum air yang disediakan oleh isterinya adalah lebih baik dari berpuasa setahun”

2) “Makanan yang disediakan oleh isteri kepada suaminya lebih baik dari isteri itu mengerjakan haji dan umrah”

3) “Mandi junub si isteri disebabkan jimak oleh suaminya lebih baik baginya daripada mengorbankan 1,000 ekor kambing sebagai sedekah kepada fakir miskin”.

4) “Apabila isteri hamil ia dicatitkan sebagai seorang syahid dan khidmat kepada suaminya sebagai jihad”.

5) “Pemeliharaan yang baik terhadap anak-anak adalah menjadi benteng neraka, pandangan yang baik dan harmonis terhadap suami adalah menjadi tasbih (zikir)”.

6) “Tidak akan putus ganjaran dari Allah kepada seorang isteri yang siang dan malamnya menggembirakan suaminya”.

7) “Apabila meninggal dunia seorang dan suaminya redha, nescaya ia dimasukkan ke dalam syurga”. (Hadis Riwayat Tarmizi)

8 ) “Seseorang wanita apabila ia mengerjakan sembahyang yang difardhukan ke atasnya, berpuasa pada bulan Ramadhan, menjaga kehormatan dirinya dan taat kepada suaminya maka berhaklah ia masuk syurga dari mana-mana pintu yang ia suka”. Dan ingatlah wahai wanita, semua itu terangkum di dalam suatu perkataan iaitu “TAAT”

Dia bukan dicipta dari kepala ke kaki,juga bukan dari tapak kaki.Dia dicipta dari sebelah rusuk kiri lelaki supaya dia hampir kepada kamu(lelaki), lengan lelaki dicipta untuk mempertahankan wanita,dekat dengan hati lelaki untuk disayangi.

Masya Allah, besar sungguh kelebihan seorang wanita yang bergelar isteri disisiNya…

“Maka janganlah kamu (para wali) menghalangi mereka kahwin lagi dengan bakal suaminya”. (Surah al-Baqarah: 232)

P/S : Ya Allah, jika ditakdirkan aku menjadi seorang isteri suatu hari nanti, kau bantulah aku untuk menjadi seorang isteri yang solehah buat suamiku… Ameen… :’)

Love, Bee
Posted from WordPress for BlackBerry.

Responsibilities or Controlling ?

Assalamualaikum,

Ok, hari ni aku tetiba rasa nak share pasal something yang aku rasa need to be share to all of you.. Especially GIRLS! Take note my dear Hawa.

I’m sure antara all of you mesti ada yang dah ada Boyfriend kan… So how does he treated you or to be more specific how does he CONTROL you ?

Kadang kadang aku terasa dorang ni macam lebih lebih pulak, no I don’t say we girls dont have to follow whatever he said, its just that, we need to have limit..

I’m now talking based on my own experience, I knew him for about 3 years, yes I went thru a lot of thing. He did make me happy, but I just can’t stand the way he is controlling me.

I don’t understand whether this is responsibility or controlling ?

I can’t use Facebook, I can’t use my Twitter, I can’t update my blog, I can’t activate my BIS (Blackberry Internet Service) and I can’t have any “boy” friends.

I just couldn’t understand why, well I’m a Mechanical Engineering’s students, and guess what, there’s only 4 girls in my class and 50 boys in my class.

Tell me, how am I not supposed to talk to them ?

I really think, he need to change, need to understand we are in the year of 2013 not 1913.

Besides, he is only my boyfriend not my husband yet.

So, boys, DO NOT CONTROL your GF TOOOO MUCH !

We get annoyed easily with your attitude.